החלטה
1.התובע- יליד 1969, היה מעורב בתאונת הדרכים נשוא התביעה מיום 31/7/13 (להלן:"התאונה").
עיינתי במסמכים הרפואיים הרבים שהוגשו ובחנתי את טענות הצדדים. במסמך הראשון- פניה למוקד רפואי, בו מתועדת מפיו: "חבלת ראש באזור רקה שמאל מבקש הפניה לחדר מיון מתלונן על כאבי ראש", מתעקש על הפניה לחדר מיון לבדיקת נוירולוג וסיטי מח".
בגליון חדר המיון מבי"ח תל-השומר מאותו יום, נכתב בין היתר כי: "נפגע בתאונת דרכים בעת שישב ברכבו, תוך כדי פניה נפגע מרכב בצד של הנהג, קיבל מכה מהידית שמעל לחלון בראשו, ללא פתיחת כרית אויר, היה חגור, ללא פגיעה במקום נוסף, לא איבוד הכרה, ללא הקאות, בחילות שחלפו, ללא טשטוש ראיה. מדדים- טכיקרדיה 118 שאר הסימנים תקינים. בבדיקתו- בהכרה מלאה עירני וחיוני... ללא חסר נוירולוגי גס ללא רגישות גרמית, מניע צוואר בחפשיות ללא רגישות או הגבלה בתנועה. מניע 4 גפיים, ללא איבוד תחושתי. קרניאליים תקינים. נפיחות תת עורית טמפורלית משמאל...ct ראש ללא עדות לממצא חבלתי ישוחרר לביתו" ובפענוח הנ"ל: "ללא עדות לשבר בעצמות הגולגולת או פנים, ללא עדות לנפיחות ברקמות רכות תת עוריות. ללא עדות לדמם תוך גולגולתי חריף, ללא אפקט מסה או סטית קו אמצע. חדרים, חריצים וציסטרנות בגדר הנורמה. עיבוי רירית פוליפאידי בסינוס המקסילארי מימין, שאר הסינוסים ותאי המסטואיד מאוווררים" .
בטופס ממצאי בדיקת ct מוח מיום 21/5/14 נכתב כי: "ללא ממצא פתולוגי ברקמת המוח. ללא סימנים לדימום או שבר. עיבוי רירית בסינוס מקסילרי ימני. בהשוואה לבדיקת מערות הפנים מ- 9.2.09- יש לראות החמרה בסינוס המקסילרי ימני".
במסמך א.א.ג מיום 18/5/14מפורטים בין היתר בצקת במיתרי הקול, קושי בנשימה אפית. הופנה לניתוח SMR ׁׁ (ישור מחיצת האף).
בבדיקת ct עמ"ש מתני לבירור כאבים לאחר חבלה- מיום 21/5/14- ממצאים כמתואר שסוכמו כשינוים ניווניים ואבן קטנה בכליה ימנית.
מסמך נוירולוג מיום 22/5/14- מפרט תלונות, את תוצאות בדיקות ההדמיה הנ"ל שהיו תקינות למעט הממצא של עיבוי בסינוס המקסילרי. הבדיקה הקלינית הייתה תקינה, מלבד רגישות בצוואר שאינה במישור נוירולוגי. ׁ
עוד יצוין, כי בשונה מהרישום במסמך הראשוני מחדר המיון- כי לא היה אובדן הכרה, מצאתי במסמכים אחרונים שצורפו לבקשה האחרונה מהיום, כי התובע מסר לנוירולוג הנ"ל (מסמך מיום 22/5/14)- שאיבד הכרה למספר שניות. ועוד.
לאחר עיון במסמכים הרפואיים- קיים ספק בעיני ולו לכאורה בשאלת קשר סיבתי בין והממצא בסינוס ו/או ממצא מאוחר יותר של סטית מחיצת האף ובין התאונה, באשר אין בפני עדות לחבלה ישירה בפנים או ממצא מידי של שבר באף.
יחד עם זאת, בסופו של יום, בהתחשב גם בסוג ההליך (תביעה פלת"דית) וכדי שלא לחסום את דרכו של התובע מפני הוכחת טענות שברפואה מקום שקיים ספק גם אם קל, מצאתי בשלב זה למנות מומחים מטעם בית המשפט, כמפורט להלן.
2.בתחום האורתופדיה- למרות העדר ממצאים טראומטיים מובהקים בבדיקות הדמיה ומחמת הספק: אני ממנה בתחום זה את פרופ' יורם פולמן.
בתחום הא.א.ג- בהמשך למפורט לעיל ומחמת ולמרות הספק: אני ממנה את פרופ' אבי שצ'ופק שיתבקש לחוות דעתו בשאלת הצורך במינוי נוירולוג. לא נעלם מעיני כי קיים רישום מפי התובע על חבלת ראש בסמוך לאחר התאונה ללא אובדן הכרה (כך לפחות על פי המסמכים הראשונים ולאורך תקופה) וכי התובע התלונן רבות על כאבי ראש, סחרחורות וחולשה אך כל הבדיקות הקליניות ובדיקות ההדמיה שהוצגו בפני היו תקינות. אני מניחה שמומחה האא"ג ידרש בין היתרגם לאפשרות לקשר בין התלונות הנ"ל ובין הממצא בסינוסים. (להלן: "המומחים").
בתחום העיניים- לא מצאתי בשלב ז ראשית ראיה למינוי. הופנה לאחרונה לבדיקת שדה ראיה ממוחשב אך אין ממצאים ואף אין בפני בשלב זה אינדיקציה לקשר לתאונה.
אף לא מצאתי בשלב זה ראשית ראיה למינוי בתחום הפסיכיאטריה. תלונות התובע סובייקטיביות, אבחנה יחידה לכאורה בתחום זה, על פי המסמכים שהוצגו, הינה מבסמוך לתאונה ועל סמך אותן תלונות ואין בפני תיעוד בדבר טיפולים והמשך מעקב נמשכים.
המומחים יואילו לחוות דעתם בדבר מצבו הרפואי של התובע בקשר עם התאונה, לקבוע אם קיים קשר סיבתי בינה ובין תלונותיו והטיפולים שעבר- חלקם או כולם, האם נותרה נכות (תוך התייחסות לנכויות זמניות ולנכות צמיתה), לצורך בטיפולים עתידיים אם בכלל והאם ניתן לבצעם במסגרת הרפואה הציבורית, ובנוסף- לנכות כוללת בתחומם שאינה קשורה בתאונה.
3. למניעת תקלות- מתבקשים המומחים וב"כ הצדדים לבחון כבר עתה ולהודיע לבית המשפט, רק למקרה שקיימת מניעות אובייקטיבית ממשית שבגינה יש לשקול את מימוש מי מהמינויים.
4.בשכ"ט המומחים בגין חוו"ד כולל מענה לשאלות הבהרה בהיקף סביר (לא כולל שכר עדות בבימ"ש ככל שתתבקש) אותו אני מעמידה על הסך של 5,000 ₪ בתוספת מע"מ כחוק בגין כל חוות-דעת, ובעלות בדיקות עזר לצורך חוות הדעת שאינן מכוסות במסגרת הציבורית – תישא בשלב זה הנתבעת, כמימון ביניים בלבד ובסוף ההליך יושת גם בהתחשב בתוצאות. בירור שיעור שכ"ט המומחים והטיפול בהסדרתו ייעשו מראש טרם הבדיקה. ב"כ הצדדים יעקבו ויוודאו כי חשבונם של המומחים נתקבל במשרדם בתוך 21 יום מהיום, ואם לא הגיעו- יפעלו לבקשם מול המרפאות ולאחר מכן- ידאגו ב"כ הנתבעת לפרעונם בתוך 30 יום מקבלתם. אבקש להקפיד על האמור ובלוח הזמנים שנקבע.
5.ב"כ התובע יקבע בדיקה במועד שלא יקדם מחודש 9/14 וכן- לא לפני חלוף 60 יום ממועד הפניה אל כל מומחה, ובנוסף- לא לפני ששכר כל מומחה שולם במלואו, כל אלה- לפי המאוחר ואף יידע את ב"כ הנתבעת בדבר מועד כל בדיקה, לאחר תיאומו.
6.הצדדים ימציאו לידי המומחים ללא דיחוי את כל המסמכים הרפואיים בהתאם לדין ולפסיקה. אבקש להקפיד על המצאת מסמכים ואיים רלבנטיים בלבד לתחום הנדון, לא להכביר במסמכים מיותרים, וכן כי המסמכים ימסרו באופן מסודר.